fbpx

Kirjolohella on kaikki mahdollista

Ruoan moniottelija ja koko kansan tuntema kokki Jyrki Sukula löytää Saimaan Tuoreen kirjolohelle aina vaan uutta kokattavaa. Mainioiden kokkausominaisuuksien lisäksi kirjolohessa mestarikokkia kiinnostaa myös sen terveellisyys.

Kerro kaverillekin!

Kokki, viinitilallinen, keittokirjailija, tv-esiintyjä, ruokabrändien kehittäjä, luova johtaja, yrittäjä… Jyrki Sukula on urallaan ehtinyt tehdä yhtä ja toista ruoan ja suomalaisen ruokakulttuurin parissa. ”Koko kansan Jyrkiksi” Sukulasta on tullut viimeistään huippusuositun tv-sarjan ”Kuppilat kuntoon” kautta, missä hän on jumpannut pulassa olevia ravintoloita ympäri Suomea uuteen iskuun.

Sukulan uusi aluevaltaus on varsinainen sukellus pinnan alle. Mestarikokki on kehittänyt mojovan sortimentin uusia ruokaohjeita kirjolohesta Saimaan Tuore -nettisivuille.

– Innostuin Saimaan Tuoreen kirjolohesta välittömästi, kun siitä kuulin. Vakiokokoiset, tasalaatuiset, tuoreena yksittäispakatut annosfileet ovat uudenlainen, jopa mullistava tuote kuluttajille. Kokkipiireissä kirjolohta on pidetty arkisena, broilerin tapaan hieman tylsänä raaka-aineena, mutta sen käsityksen haluan nyt muuttaa ja uida vastavirtaan. Saimaan Tuoreen kirjolohifilee on monipuolinen raaka-aine kokata miltei mitä vain, oli arki tai juhla, sanoo Sukula.

Parasta pikaruokaa

Saimaan Tuoreen sivuilta löytyy lähes 30 uutta Sukulan kehittämää kirjolohiohjetta – ja lisää on tulossa. Kirjolohen, kuten kalan yleensäkin, ehdoton valttikortti keittiössä on nopea kypsyminen. Pannulla tai grillissä kalafilee kypsyy muutamassa minuutissa. Keittoonkin kala lisätään vasta aivan loppuvaiheessa, kun keitto alkaa olla valmista.

– Kala on todellista pikaruokaa, ja kun se on tuoretta, ei mausteeksi välttämättä tarvita kuin suolaa. Kokkina arvostan sitä, että kiertovesialtaissa kasvava kirjolohi ui ahkerasti koko ikänsä, joten sen liha on kiinteää kuin atleetilla ja suutuntuma mainio, Sukula sanoo.

Saimaan Tuoreen ohjeisiin Sukula tuo aina jotain pientä jippoa mukaan. Uunikirjoloheen jengaa tuo pintaan sivelty japanilainen aromikas ja hieman makea teriyaki-kastike. Graavaukseen taas saa aivan uutta ilmettä, kun suolan ja sokerin lisäksi graavauksessa käytetään punajuurta. Lopputuloksena on iloisen punaista graavikalaa.

– Pienet yllätykset ruoassa syntyvät aivan samalla vaivalla, kuin se kokkaaminen tuttuun ja turvalliseen tapaan, vinkkaa Sukula.

Sydän kiittää, aivot tykkää

Tämän päivän ruokatrendeihin kuin nakutettuna sopiva kala on paitsi hyvää ja kevyttä, myös terveellistä ruokaa. Se on asia, jota Sukula iän myötä on oppinut arvostamaan aina vaan enemmän. Rasvaisissa kaloissa – kuten kirjolohessa – on A- ja D-vitamiinien ja kivennäisaineiden ohella runsaasti monityydyttämättömiä, sydänystävällisiä omega-3 –rasvahappoja. Lisäksi kalan sisältämät EPA- ja DHA-rasvahapot ovat tärkeitä muun muassa aivojen ja silmien toiminnalle.

– Kasvatetun kirjolohen tarkkaan ohjatussa ruokinnassa omega-3 -rasvojen saanti voidaan säätää sellaiseksi, että saamme niitä kalasta riittävän määrän. Kalaa kannattaa syödä kahdesti viikossa, kuten suositus kuuluukin. Toki omega-3 –rasvahappoja voi syödä kapseleinakin, mutta kalassa ne ovat muodossa, missä elimistö saa ne parhaiten käyttöönsä. Ja kaupan päälle voi nauttia hyvästä kalaruoasta, Sukula muistuttaa.

Teksti: Mika Remes

TUOREIMMAT ARTIKKELIT