Saimaan Tuoreen tuotannossa käytettävä kiertovesikasvatus on ympäristöystävällisin kalankasvatusmenetelmä. Kiertovesikasvatuksen ympäristöystävällisyys perustuu pieneen vedenkäyttöön ja tehokkaisiin vedenpuhdistusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat ravinteiden tehokkaan talteenoton ennen kuin vesi johdetaan takaisin vesistöön. Saimaan Tuoreen kasvattamossa käytetään 99 prosenttia vähemmän vettä kuin perinteisessä kasvattamossa. Varkauden laitoksella tarvitaan siis yhden kalakilon kasvattamiseksi vain 500 litraa vettä, siinä missä perinteisessä kalankasvattamossa vastaava määrä on noin 50 000 litraa. Erityisesti fosforin saamme tehokkaasti talteen jo omilla puhdistusjärjestelmillämme. Sen jälkeen poistovetemme puhdistetaan vielä Stora Enson puhdistamolla. Tai oikeastaan voisi sanoa, että poistovesi hyödynnetään puhdistamolla, sillä kalojen erittämä typpi tehostaa puhdistamon toimintaa.
Kasvatusmenetelmän ympäristöystävällisyyden takia Finnforel on ensimmäinen suomalainen kalankasvatusyritys, jonka kanssa WWF Suomi on solminut yhteistyösopimuksen.
Saimaan Tuoreen kirjolohien ruokinnassa käytämme varta vasten kiertovesikasvatukseen suunniteltua rehua. Rehujemme korkea omega 3 -pitoisuus on peräisin kalajauhosta ja -öljystä. Kala- ja kasviperäisiä aineita ovat mm. kalajauho Itämeren silakasta, kalaöljy, vehnä, krillijauho, vitamiinit ja kivennäisaineet. Vehnää tarvitaan lähinnä hyvän teknisen laadun saavuttamiseksi, jotta kalanrehupelletti pysyisi hyvin koossa. Rehutoimittajamme tuotanto on laatu- ja ympäristösertifioitu. Käyttämällämme rehulla on ASC-sertifiointi, joka nimenomaan varmistaa, että raaka-aineet ovat kestävästi tuotettuja ja kalastettuja. Ruokinnalla on suuri merkitys paitsi kalojen hyvinvointiin myös kalan lihan ravitsemukselliseen sisältöön ja makuun.
Saimaan Tuoreen kalojen rehussa ei ole geenimuunneltuja ainesosia.
Saimaan Tuoreen kalojen rehussa ei ole rasvaliukoisia torjunta-aineita tai muita ympäristömyrkkyjä.
Kaikki Suomessa tuotettavat elintarvikkeet, myös kirjolohet ovat antibiootittomia. Antibioottien käyttö suomalaisessa kalankasvatuksessa on ylipäänsä nykyään todella harvinaista ja lääkkeiden käyttöä valvotaan. Kukaan ei käytä antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Suomen eläinsuojelulain mukaan sairastuneet eläimet on kuitenkin hoidettava ja sitä lakia Saimaan Tuore noudattaa. Jos antibiootteja joudutaan käyttämään, se tapahtuu poikasvaiheessa.
Kalojen kasvun ja terveyden kannalta tärkeintä on puhdas ja hapekas, virtaava vesi. Kiertovesikasvatuksessa vettä puhdistetaan ja tarkkaillaan jatkuvasti. Kaloissa ei ole loisia eikä mitään muutakaan sellaista, minkä takia ne pitäisi kypsentää. Puhdas vesi takaa puhtaan kalan.
Hinta vaihtelee kaupoittain. Mutta koska Saimaan Tuoreen apajat ovat tasaiset ympäri vuoden, hinta vaihtelee vähemmän kuin luonnonkalassa tai luonnonvesissä kasvatetuissa kaloissa. Yksittäisen annosfileen hinta on 2,95–4,60 euroa.
Saimaan = Kotimainen saimaan vedessä kasvatettu.
Tuore = alle tunnissa nostosta paketissa eli ultratuore
Tuote säilyy jääkaapissa viimeiseen käyttöpäivään saakka.
Puhdas vesi takaa puhtaan kalan. Käytämme kiertovesilaitoksessa jo valmiiksi puhdasta Saimaan vettä. Vedestä puhdistetaan kaikki yli 0,02 millimetrin kokoiset kiinteät ainesosat, myös mahdolliset muovipartikkelit, jo ennen kun vesi otetaan laitokseen. Laitoksessa vesi kiertää puhdistusjärjestelmän läpi kaksi kertaa tunnissa. Myös tämä vedenpuhdistusjärjestelmä poistaa vedestä tehokkaasti pienhiukkasia.
Kotimaisen kirjolohen kysyntä on kasvanut, mutta samalla tuotanto on puolittunut huippuvuosista. Syynä on tiukka ympäristölupajärjestelmä, joka säätelee missä ja miten kalaa voidaan kasvattaa vesistöjen tilaa vaarantamatta. Lisäksi Suomen ilmasto asettaa omat rajoitteensa. Meidän vastauksemme haasteisiin on kiertovesikasvatus, joka säästää vettä ja vähentää vesistöihin päätyviä ravinteita. Apajat ovat aina varmat ja tasaiset, satoi tai paistoi.
Sekin on tuumittu juttu, että file mahtuu näppärästi yleisimmille 26 sentin paistinpannuille. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.
Toisin kuin norjalaiset lohet, Saimaan Tuoreen kirjolohet ovat sataprosenttisesti jäljitettäviä. Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan Suomessa ja niiden alkuperä ja kasvuolosuhteet tunnetaan tarkasti. Kasvatus tapahtuu Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa Saimaan vedessä, jota puhdistetaan jatkuvasti. Kasvatusmenetelmä takaa tasaisen saatavuuden, laadun ja hinnan ympäri vuoden. Saimaan tuoreen kirjolohet myydään annoskokoisina fileinä, joka paitsi vähentää ruokahävikkiä, on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.
Suurin osa Suomessa myytävästä kirjolohesta on kasvatettu perinteisin menetelmin luonnonvesissä tai ulkona olevissa altaissa. Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan kiertovesimenetelmällä sisätiloissa, jossa vettä puhdistetaan koko ajan. Näin kasvuolosuhteet ovat tasaiset eivätkä sesongit vaikuta kalan saatavuuteen, laatuun tai hintaan. Kiertovesikasvatus on myös ympäristöystävällisin tapa tuottaa kalaa.
Pakkausten kanssa joudutaan aina tekemään kompromisseja. Täysin muovittomaksi emme ole pakkausta saaneet säilyvyyden kärsimättä, mutta muovin määrä on pyritty minimoimaan. Filee on pahvin päällä ja muovia on pakkauksessa vaan fileen päältä poisvedettävä pinta. Ympäristön kannalta tärkeintä on hyvä säilyvyys ja ruokahävikin minimointi. Pakkauksemme ohut muovikalvo lähtee repäisemällä helposti irti pahvialustasta, jolloin ne molemmat voi helposti kierrättää.
Kala kasvatetaan, käsitellään, fileoidaan ja pakataan paikan päällä Varkaudessa. Kalamme lähtevät vähittäismyyntiliikkeisiin jo teurastuspäivänä.
Ennen teurastusta kalamme ovat noin viikon verran paastolla Saimaan raikkaassa vedessä. Paastotus ei aiheuta kaloille kärsimystä, vaan se on niille luonnollista. Luonnonvesissä elävät kalat voivat paastota useampia kuukausia, mikäli sopivaa saalista ei löydy. Kalojen tainnutukseen käytämme nopeaa ja kivutonta sähkötainnutusta. Sen jälkeen kalat verestetään jäävedessä. Muista toimijoista poiketen me myös fileoimme kalat samantien.
Ravintosuosituksissa kalalajeja neuvotaan vaihtelemaan, sillä esim. villeihin sisävesien kaloihin ja merikaloihin kertyy eri vierasaineita. Elohopea on peräisin maaperästä, mutta sitä kertyy kaloihin ravintoketjun kautta. Siksi jäämät ovat suurimpia kookkaissa petokaloissa. Saimaan tuoreen kalat kasvatetaan laatu- ja ympäristösertifioidulla rehulla, jossa vierasainepitoisuudet ovat valvotusti erittäin alhaisia. Viljellyn kirjolohen elohopeapitoisuudet ovat tutkitusti erittäin alhaisia. Sekin on hyvä huomioida, että Saimaan tuoreen annosfileet valmistetaan nuorista kaloista. Tällöin myös vierasainekertymät ovat aina pienimmillään.
Kaloista ei mene palastakaan roskiin, vaan kaikki osaset hyödynnetään jollain tavoin. Fileoinnissa syntyvät leikkuupalat käytetetään murekkeisiin, pulliin ja pihveihin, ruodot liemiin ja kastikkeisiin. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.
Suomalaista kalankasvatusta lohitäi ei vaivaa. Lohitäi on norjalaisen lohenkasvatuksen ongelma, mutta sielläkin vain ns. kassilaitoksissa. Kiertovesilaitoksiin loiset eivät pääse. Lohitäiongelma onkin merkittävä tekijä kiertovesikasvatuksen yleistymiseen myös Norjassa.
Kalojen stressiä voi seurata monella tavalla, esimerkiksi ulkoisesti limottumisena. Kiertovesikasvatuksessa veden laatu säilyy koko ajan hyvänä, mikä vaikuttaa myös kalan hyvinvointiin ja vähentää stressiä. Kalan hyvinvointiin ja stressiin vaikuttaa myös kasvuympäristö: kiertovesikasvattamosssa kalojen elinolosuhteita ja ruokintaa voidaan seurata ja optimoida erittäin tarkasti. Kalat elävät makeassa virtaavassa vedessä, jota puhdistetaan jatkuvasti biofiltterein. Puhdas vesi takaa hyvinvoivan, puhtaan ja terveellisen kalan. Kiertovesikasvatus estää myös kalatautien leviämisen.